Είναι πλέον υψηλές οι τιμές του χρυσού;

Οι τιμές του χρυσού παραμένουν σε κοντινή απόσταση από τα ιστορικά υψηλά των 2.510 δολαρίων που σημειώθηκαν πρόσφατα εν μέσω συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων.

Το πολύτιμο μέταλλο έχει σημειώσει άνοδο περίπου 20% από έτος μέχρι σήμερα, ξεπερνώντας τις περισσότερες άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.

 

ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΥΣΟΣ ΕΠΑΝΕ ΝΕΑ ΥΨΗΛΑ  

Δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς γιατί οι επενδυτές έχουν συρρέει στον χρυσό λόγω των κρίσεων στη Μέση Ανατολή, του συνεχιζόμενου πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας, των ανησυχιών για τις αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων και την αστάθεια της χρηματιστηριακής αγοράς.

Ο χρυσός θεωρείται συχνά από τους επενδυτές ως ένα «ασφαλές καταφύγιο» περιουσιακό στοιχείο που μπορεί να διατηρήσει την αξία του σε περιόδους αστάθειας και οικονομικής ύφεσης.

Σύμφωνα με την έκθεση για τις τάσεις της ζήτησης χρυσού το δεύτερο τρίμηνο του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού, η συνολική παγκόσμια ζήτηση χρυσού αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση στους 1.258 τόνους.

Οι κεντρικές τράπεζες και τα επίσημα ιδρύματα αύξησαν τα παγκόσμια αποθέματά τους σε χρυσό κατά 183 τόνους, σημειώνοντας επιβράδυνση σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, αλλά εξακολουθούν να αντικατοπτρίζουν μια αύξηση 6% από έτος σε έτος.

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού παραμένει ανοδικό για το πολύτιμο μέταλλο για τους επόμενους 12 μήνες, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν για προστασία και διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου «σε ένα περίπλοκο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον». Η συνολική ζήτηση υποστηρίχθηκε από υγιείς εξωχρηματιστηριακές συναλλαγές, αυξημένες κατά 53% σε ετήσια βάση στους 329 τόνους.

 

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΘΗΚΗΣ ΤΑΥΡΟΣ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ

Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan (JPM:NYSE) αναμένει ότι οι τιμές του χρυσού θα ανέλθουν κατά μέσο όρο στα 2.500 δολάρια ανά ουγγιά το τέταρτο τρίμηνο του 2024 λόγω των αυξημένων γεωπολιτικών κινδύνων, των προσδοκιών ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια και τις αγορές της κεντρικής τράπεζας.

Ο Gregory Shearer, επικεφαλής στρατηγικής βασικών και πολύτιμων μετάλλων στην JP Morgan, λέει ότι η αναζωπύρωση του χρυσού ήρθε νωρίτερα από το αναμενόμενο, καθώς αποσυνδέεται περαιτέρω από τις «πραγματικές» αποδόσεις (προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό) ή τα επιτόκια. Συνήθως, οι τιμές του χρυσού διαπραγματεύονται σε αντίστροφη συσχέτιση με τα πραγματικά επιτόκια.

«Είμαστε διαρθρωτικά ανοδικός χρυσός από το τέταρτο τρίμηνο του 2022 και με τις τιμές του χρυσού να ξεπερνούν τα 2.400 δολάρια τον Απρίλιο, το ράλι ήρθε νωρίτερα και ήταν πολύ πιο έντονο από το αναμενόμενο», λέει ο Shearer.

«Ήταν ιδιαίτερα εκπληκτικό, δεδομένου ότι συνέπεσε με τις μειώσεις των επιτοκίων της Fed που αποτιμήθηκαν και οι πραγματικές αποδόσεις των ΗΠΑ κινήθηκαν υψηλότερα λόγω των ισχυρότερων δεδομένων εργασίας και πληθωρισμού στις ΗΠΑ».

Ο φθηνότερος και απλούστερος τρόπος για τους επενδυτές να αγοράσουν χρυσό είναι μέσω των ETP (προϊόντα που διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο).

Τα παγκόσμια ETP χρυσού γνώρισαν τον Ιούλιο τον ισχυρότερο μήνα τους από τον Απρίλιο του 2022, προσελκύοντας εισροές 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, την τρίτη συνεχόμενη μηνιαία εισροή, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού. Οι πρόσφατες εισροές και η άνοδος της τιμής του χρυσού έχουν ωθήσει το συνολικό AUM (στοιχεία υπό διαχείριση) των παγκόσμιων ETF χρυσού στα 246 δισεκατομμύρια δολάρια.

 

ΘΗΚΗ ΓΙΑ ΧΡΥΣΟ

Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι οι προοπτικές για τον χρυσό δεν είναι ρόδινες για το υπόλοιπο του έτους. Οι αναλυτές της RBC Capital Markets έχουν διατηρήσει μια προσεκτική στάση από τότε που το πολύτιμο μέταλλο έφτασε σε υψηλά ρεκόρ: «Πιστεύουμε ότι ο χρυσός είναι υπερτιμημένος από την οπτική γωνία μερικών βασικών μακρο-οδηγών και ότι υπάρχουν κάποιες απραγματοποίητες ευπάθειες στους πυλώνες του ράλι του χρυσού. Αν και είμαστε προσεκτικοί, είναι περισσότερο επειδή πιστεύουμε ότι ο χρυσός δεν πρέπει να βρίσκεται σε τόσο υψηλά επίπεδα ακόμα».

Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού σημείωσε στην πρόσφατη έκθεσή του για το δεύτερο τρίμηνο μείωση κερδών σε ορισμένες αγορές και χαμηλότερα επίπεδα καθαρής ζήτησης στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Η RBC σημειώνει επίσης ότι, ενώ ο Μάιος και ο Ιούνιος είδαν πιο σταθερές τάσεις για τα ETP (προϊόντα που διαπραγματεύονται με χρηματιστήριο), δεν έχει πειστεί ότι οι επενδυτές είναι πλήρως δεσμευμένοι.

Οι επενδυτές έχουν πουλήσει αποθέματα χρυσού κατά τη διάρκεια του ράλι τιμών και δεν έχει ακόμη παρατηρηθεί σταθερή επιστροφή στην αγορά».

Η ισχυρή ζήτηση από τις παγκόσμιες κεντρικές τράπεζες ήταν ένας κρίσιμος μοχλός του πρόσφατου ράλι του χρυσού. Ωστόσο, οι αναλυτές της RBC πιστεύουν ότι η πρόσφατη παύση της αγοράς χρυσού από την Κίνα αποκαλύπτει πιθανές ευπάθειες.

«Για να είμαστε σαφείς, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι η ζήτηση των κεντρικών τραπεζών θα συνεχίσει να είναι ισχυρή, αλλά υπάρχουν λόγοι να είμαστε προσεκτικοί ως προς τον όγκο σε τιμές ρεκόρ και μετά από μια τέτοια παρατεταμένη περίοδο ισχύος».

 

ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΑΠΟΨΗ

Δημοσιεύτηκε τον Μάιο, μια έρευνα από τον πρώην διαχειριστή κεφαλαίων εμπορευμάτων Claude Erb και τον Campbell Harvey –καθηγητή οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Duke– υποδηλώνει ότι ο χρυσός θα υστερεί στον πληθωρισμό των ΗΠΑ περισσότερο από 7% ετησίως την επόμενη δεκαετία.

Οι συγγραφείς παρατηρούν ότι, ιστορικά, μια υψηλή προσαρμοσμένη με τον πληθωρισμό τιμή χρυσού έχει συσχετιστεί με χαμηλές προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό αποδόσεις από το πολύτιμο μέταλλο κατά την επόμενη δεκαετία.

Θέτοντας το ερώτημα: «Έχει μια εισροή αγορών χρυσού εγκαινίασε μια νέα εποχή μόνιμα υψηλότερων τιμών χρυσού «αυτός ο καιρός είναι διαφορετικός» ή είναι απλώς η πιο πρόσφατη ρύθμιση του κύκλου «πλύσιμο, ξέβγαλμα, επανάληψη» μια σημαντική πτώση στην πραγματική τιμές χρυσού;».

Αυτό που προσδίδει κάποια αξιοπιστία στον σκεπτικισμό τους για τον χρυσό είναι μια έκθεση που δημοσίευσαν το 2012 προτείνοντας μια λεγόμενη «εύλογη αξία» για τον χρυσό, η οποία υποδηλώνει ότι ο χρυσός ήταν πολύ υπερτιμημένος εκείνη την εποχή. Από το υψηλό του 2012 ο χρυσός έπεσε περισσότερο από 40% σε πραγματικούς όρους στο χαμηλό του 2015.

Βασικά γεγονότα στο πολιτικό και οικονομικό ημερολόγιο των ΗΠΑ βρίσκονται μπροστά, όπως: η Εθνική Συνέλευση των Δημοκρατικών, οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και οι συνεδριάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, που ενδέχεται να διαμορφώσουν τη μελλοντική τιμή του πολύτιμου μετάλλου.

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιας
    Τηλ.: 211.1825001 & 6930.408885
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

 

 

 


Share this post