Πρόβλεψη τιμής αργύρου

Την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου, το ασήμι έκανε επιτέλους μια σημαντική ανάκαμψη, φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδό του σε περισσότερα από 11 χρόνια στα 32 $ ανά ουγγιά (oz). Το πολύτιμο μέταλλο είχε δυσκολευτεί να ανακτήσει τις απώλειές του από τη συνεχιζόμενη πτώση του από το υψηλό όλων των εποχών των 49,51 δολαρίων ανά ουγγιά (oz) τον Απρίλιο του 2011.

Ακόμη και το 2023, παρά το γεγονός ότι ο χρυσός – ο πιο δημοφιλής αντίπαλος του ασημιού – κατέρριψε επανειλημμένα τη δική του τιμή ρεκόρ, το ασήμι διαπραγματευόταν σε εύρος από 23,5 $/ουγγιά έως 26 $/ουγγιά καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, αν και συνήθως ακολουθεί την τιμή του χρυσού. Η υψηλότερη τιμή για το ασήμι το 2023 ήταν 26 $/ουγγιά, κάτω από το ανώτατο όριο κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19 περίπου 28 $/oz.

Ένας συνδυασμός γεωπολιτικών ανησυχιών, όπως οι πόλεμοι στην Ουκρανία και η Μέση Ανατολή που δείχνουν ελάχιστα σημάδια ύφεσης, οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων των ΗΠΑ και τα τελευταία μέτρα της Κίνας για να ενισχύσει την άτονη οικονομική της ανάκαμψη, τροφοδότησε το ράλι της τιμής του αργύρου.

 

Το ασήμι, που συχνά αποκαλείται «χρυσός του φτωχού» λόγω της οικονομικής του προσιτότητας, προσφέρει μια εναλλακτική επένδυση στα παραδοσιακά περιουσιακά στοιχεία και χρησιμεύει ως αντιστάθμισμα έναντι με τη διατήρηση της ιστορικής του αξίας. Η εκτεταμένη χρήση του σε βιομηχανικές εφαρμογές, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, το κάνει επίσης να επωφελείται από την αυξανόμενη βιομηχανική ζήτηση.

Τη στιγμή της γραφής, η τιμή του αργύρου έχει κερδίσει περισσότερο από 22% μέχρι στιγμής το 2024, υπερτερώντας του χρυσού, ο οποίος έχει αυξηθεί περίπου 13% (YTD).

Θα μπορέσει το ασήμι να διατηρήσει το προβάδισμά του έναντι του χρυσού; Σε αυτό το άρθρο, διερευνούμε την πρόβλεψη της τιμής του αργύρου για το 2024 και μετά, λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία του εξέλιξη και τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του.

Βασικά Takeaways

  • Ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων της Fed, που αναμένεται τώρα τον Σεπτέμβριο, μπορεί να δώσει ώθηση στην τιμή του αργύρου.
  • Η ζήτηση αργύρου θα υποστηριχθεί από την ισχυρή κατανάλωση ηλιακών συλλεκτών και ηλεκτρικών οχημάτων το 2024.
  • Η πρόβλεψη της τιμής του αργύρου αναθεωρείται προς τα πάνω, αναμένοντας ότι το ασήμι θα φτάσει κατά μέσο όρο 30 $/oz το 2024.
  • Μια υψηλότερη τιμή του αργύρου θα μπορούσε να οδηγήσει σε επενδύσεις σε ETF που υποστηρίζονται από ασήμι.
  • Το έλλειμμα προσφοράς λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης της παραγωγής ορυχείων αργύρου θα μπορούσε να στηρίξει την τιμή του αργύρου.
  • Είναι το ασήμι μια καλή επένδυση;

    Το ασήμι, όπως και ο χρυσός, χρησιμεύει ως καταφύγιο πλούτου σε περιόδους αβεβαιότητας, όπως η ύφεση της αγοράς και οι παγκόσμιες συγκρούσεις. Μπορεί επίσης να παρέχει προστασία από τον πληθωρισμό, ο οποίος μειώνει την αξία του χρήματος. Επιπλέον, το ασήμι επωφελείται από τη βιομηχανική ζήτηση. Με ευρύτερες βιομηχανικές εφαρμογές από τον χρυσό, η τιμή του αργύρου μειώνεται εν μέρει όταν οι επενδυτές έχουν λιγότερη όρεξη για ασφαλή περιουσιακά στοιχεία. Ωστόσο, εάν το ασήμι είναι μια βιώσιμη επένδυση εξαρτάται από τους συνολικούς επενδυτικούς σας στόχους και την ανοχή κινδύνου.

Περίληψη πρόβλεψης τιμής αργύρου

Ετος Εύρος πρόβλεψης Βασικοί συντελεστές
2024 $27,2 – $40/oz Η μείωση των επιτοκίων της Fed ενδέχεται να μην υλοποιηθεί ακόμη

  • Ισχυρή βιομηχανική ζήτηση
  • Συνεχίστηκε η ανεπαρκής προσφορά
2025 $28,50 – $40/oz
  • Ερωτηματικό οι μειώσεις επιτοκίων της Fed
  • Χαμηλότερη παροχή
  • Ισχυρότερη βιομηχανική ζήτηση
2026-2030 Γενικό συναίσθημα: Αισιόδοξη τάση
  • Πληθωρισμός
  • Οικονομική Κρίση

Απόδοση τιμής αργύρου το 2023

Σε συμφωνία με τον χρυσό, η τιμή του αργύρου είχε ενισχυθεί καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, λόγω των ανησυχιών  και της προσδοκίας ότι η θα χαλαρώσει τη νομισματική της σύσφιξη.

Στις αρχές του 2023, η τιμή του αργύρου συνέχισε το ράλι της από το τελευταίο τρίμηνο του 2022, ανοίγοντας δυνατά σε πάνω από $24/oz, διαπραγματεύοντας μεταξύ $23 και $25/oz πριν κορυφωθεί σε περισσότερα από $26/oz τον Μάιο του 2023, το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2022 .

Η πορεία της νομισματικής πολιτικής της Fed, όπως και στον χρυσό, ήταν ο πιο σημαντικός παράγοντας στην κίνηση των τιμών του αργύρου. Η επιθετική νομισματική πολιτική της Federal Reserve, που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2022, ενίσχυσε το δολάριο ΗΠΑ έναντι άλλων νομισμάτων και αύξησε τις αποδόσεις , ασκώντας πίεση σε περιουσιακά στοιχεία που δεν αποδίδουν, όπως ο χρυσός και το ασήμι.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Fed σταματησε την αύξηση των επιτοκίων, διατηρώντας το εύρος στόχου του Ομοσπονδιακού Αμοιβαίου Κεφαλαίου στο 5,25% έως 5,50% και το διατήρησε αμετάβλητο έκτοτε καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε. ο ρυθμός πληθωρισμού των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 3,2%, επιβραδύνοντας από 4,9% τον Απρίλιο του 2023 και μειώθηκε από τον υψηλότερο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών σε πάνω από 9% που έφτασε το 2022.

η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα ξεκινούσε τελικά τις μειώσεις των επιτοκίων.

Για το συνολικό 2023, η τιμή του αργύρου παρέμεινε σχετικά αμετάβλητη σε σύγκριση με την αύξηση 2,9% το 2022.

Ανάλυση τιμής αργύρου: Παράγοντες που επηρεάζουν το μέταλλο το 2024

Στις αρχές του 2024, η τιμή του αργύρου αγωνίστηκε να διατηρήσει τα κέρδη της λόγω της αναμενόμενης επιβράδυνσης της βιομηχανικής ζήτησης. Επιπλέον, ο ισχυρότερος από τον αναμενόμενο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο δημιούργησε αμφιβολίες για την προοπτική πρόωρης μείωσης των επιτοκίων από τη Fed.

Ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο άρχισε να αυξάνεται το δεύτερο τρίμηνο, παρόλο που έγινε σαφές ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ σκόπευε να διατηρήσει υψηλότερα επιτόκια για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

 

Πριν προχωρήσουμε στις προβλέψεις για την τιμή του αργύρου, ας ανακεφαλαιώσουμε γρήγορα τους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την τιμή του πολύτιμου μετάλλου το 2024.

Ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων της Fed μπορεί να ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο

Οι επενδυτές  βρίσκονται στην άκρη της θέσης τους, αναμένοντας με ανυπομονησία την αμερικανική κεντρική τράπεζα να αρχίσει να χαλαρώνει τη νομισματική της πολιτική.

Αρχικά, οι αγορές ανέμεναν ότι η Fed θα άρχιζε να μειώνει το επιτόκιο ήδη από τον Μάρτιο. Ωστόσο, η ανθεκτικότητα της οικονομίας των ΗΠΑ εν μέσω υψηλών επιτοκίων και ρυθμών πληθωρισμού που δεν έχουν ακόμη κρυώσει στο επιθυμητό επίπεδο της Fed εμπόδισε τη Fed να αλλάξει γρήγορα πορεία.

Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (CPI) στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αυξήθηκε κατά 3,3% τον Μάιο, μια ελαφρά επιβράδυνση από 3,4% τον Απρίλιο, ανακοίνωσε το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ (BLS) στις 12 Ιουνίου. Στόχος πληθωρισμού 2%.

Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παρέμεινε επίσης υψηλή. Τον Μάιο, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν 272.000 νέες θέσεις εργασίας, μια αύξηση από 165.000 τον Απρίλιο, ανακοίνωσε η BLS στις 7 Ιουνίου. Τα στοιχεία του Μαΐου ξεπέρασαν επίσης τις προσδοκίες των οικονομολόγων για 185.000 έως 190.000 νέες θέσεις εργασίας.

«Η άποψη των στρατηγών μας είναι ότι τα στοιχεία για τις θέσεις εργασίας του Μαΐου υπογραμμίζουν την ιδέα ότι η οικονομία παραμένει ισχυρότερη από ό,τι πολλοί άνθρωποι πιστεύουν. Και η Fed θα χρειαστεί να δει περαιτέρω επιβεβαίωση στα οικονομικά στοιχεία ότι η οικονομία ψύχεται προτού εξετάσει τις μειώσεις των επιτοκίων αργότερα φέτος».

Οι αναλυτές αναμένουν τώρα ότι η Fed μπορεί να ξεκινήσει τον κύκλο μείωσης των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ένα χαμηλότερο επιτόκιο θα μπορούσε να ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις και τα άτομα να ξοδεύουν περισσότερα, αυξάνοντας τη ζήτηση για αγαθά και υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων.

Ο Τζέιμς Νάιτλι, Επικεφαλής Διεθνής Οικονομολόγος στην ολλανδική τράπεζα ING, έγραψε στις 7 Ιουνίου ότι η Fed μπορεί να ξεκινήσει μείωση επιτοκίων εάν δει ενδείξεις χαλάρωσης του βασικού πληθωρισμού, χαλάρωσης στην αγορά εργασίας και άμβλυνσης των καταναλωτικών δαπανών.

Ο Νάιτλι είπε:

«Επομένως, εάν πάρουμε τον συνδυασμό ψυχρότερου πληθωρισμού, χαλαρότερης αγοράς εργασίας και καθυστερημένης αύξησης των καταναλωτικών δαπανών, πιστεύουμε ότι η Fed θα προσπαθήσει πράγματι να μεταφέρει τη νομισματική πολιτική από «περιοριστική» σε «ελαφρώς λιγότερο περιοριστική» με περικοπές επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον Σεπτέμβριο. Συνεδριάσεις της FOMC (Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς) Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου».

,στις 17 Ιουνίου 2024, η πιθανότητα η Fed να διατηρήσει το επιτόκιο αμετάβλητο στο 5,25-5,5% στην επόμενη συνεδρίαση του Ιουλίου εξακολουθεί να είναι υψηλή στο 87,6%. Για τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, η πιθανότητα η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να μειώσει το επιτόκιο κατά 25 μονάδες βάσης είναι 62,03%.

Επέκταση ηλιακών φωτοβολταϊκών για την υποστήριξη της ζήτησης αργύρου

Εκτός από τη χρήση του ως επένδυση, το ασήμι είναι ένα στρατηγικό μέταλλο με ευρύτερο φάσμα βιομηχανικών και ιατρικών εφαρμογών σε σύγκριση με τον χρυσό. Μόνο το 10% της παραγωγής χρυσού προορίζεται για βιομηχανική χρήση, ενώ πάνω από το 50% της παραγωγής αργύρου χρησιμοποιείται σε βιομηχανικές εφαρμογές.

Λόγω της βιομηχανικής χρήσης του, οι τιμές του αργύρου είναι πολύ ευαίσθητες στην παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης μπορεί να μειώσει τη ζήτηση για νέες κατασκευές κτιρίων και κατασκευή οχημάτων. Ως αποτέλεσμα, η αργή οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να μειώσει τη ζήτηση για ασήμι.

προέβλεψε ότι η βιομηχανική ζήτηση θα αυξηθεί κατά 4% σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2023, με επικεφαλής τη ζήτηση , όπως επενδύσεις  (PV), δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας  .

Το 2024, το Silver Institute ισχυρίζεται ότι η παγκόσμια ζήτηση αργύρου θα αυξηθεί κατά 2%, επωφελούμενο από τη συνεχιζόμενη ισχύ των βιομηχανικών χρήσεων. Το ινστιτούτο ανέμενε άνοδο της βιομηχανικής κατασκευής κατά 9%, φτάνοντας σε ένα άλλο υψηλό όλων των εποχών, ωθούμενο από το αναμενόμενο 20% στην αγορά των φωτοβολταϊκών και μια υγιή απόρριψη από άλλους βιομηχανικούς τομείς. Η ανάκαμψη της ζήτησης για κοσμήματα και ασημικά θα αυξήσει περαιτέρω τη ζήτηση για ασήμι.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), τα ηλιακά φωτοβολταϊκά παρέμειναν ο κύριος μοχλός της παγκόσμιας επέκτασης της δυναμικότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το 2023, αντιπροσωπεύοντας το 65% της αύξησης της ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Το 2024, η IEA προέβλεψε ότι τα φωτοβολταικά, φτάνοντας τα 310 γιγαβάτ (GW).

Με μια τέτοια ανάπτυξη, η ANZ Research εκτίμησε μια αύξηση 8% σε ετήσια βάση στην πρόσληψη αργύρου στον ηλιακό τομέα.

Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, υπήρξε ο κύριος μοχλός της ζήτησης για τα περισσότερα βασικά και πολύτιμα μέταλλα. Σύμφωνα με το (IEA), η Κίνα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% των παγκόσμιων πωλήσεων ηλεκτρικών οχημάτων.

Η χώρα αντιπροσώπευε επίσης πάνω από το 95% της παγκόσμιας παραγωγικής ικανότητας ηλιακών φωτοβολταϊκών στα 450 γιγαβάτ (GW) το 2022 . Ο οργανισμός προέβλεψε ότι η παγκόσμια ικανότητα παραγωγής ηλιακών φωτοβολταϊκών θα διπλασιαστεί το 2023 και το 2024, με την Κίνα να καταλαμβάνει και πάλι το 90% της αύξησης.

Ο Tom Bailey, επικεφαλής έρευνας στην HANetf , τον εκδότη του Sprott Energy Transition Materials UCITS ETF (SETM), μοιράστηκε παρόμοια προοπτική. Το SETM ETF παρέχει έκθεση σε εξορύκτες υλικών ενεργειακής μετάβασης.

Ο Bailey είπε στο Techopedia μέσω email στις 14 Ιουνίου:

«Η ζήτηση για ασήμι θα πρέπει να αυξηθεί καθώς οι χώρες συνεχίζουν να ακολουθούν πολιτικές απαλλαγής από τις ανθρακούχες εκπομπές. Το ασήμι είναι σημαντικό για τα ηλιακά φωτοβολταϊκά πάνελ λόγω της υψηλής ηλεκτρικής αγωγιμότητας και της θερμικής του απόδοσης».

Συνέχισε λέγοντας ότι η  (EVs) αναμένεται να αυξήσει τη ζήτηση αργύρου, δεδομένης της υψηλότερης χρήσης του στα EV σε σύγκριση με τα συμβατικά αυτοκίνητα.

«Πιστεύουμε ότι αυτοί είναι μακροπρόθεσμοι παράγοντες της ζήτησης αργύρου και, επομένως, της τιμής», είπε.

Ανεπαρκής προσφορά στο Persist

Το ασήμι, όπως και ο χρυσός, έχει περιορισμένη προσφορά, η οποία παρέχει σταθερά βασικά στοιχεία, επειδή η προσφορά συχνά υστερεί στη ζήτηση. Τα ορυχεία καθαρού αργύρου είναι σπάνια καθώς το μέταλλο βρίσκεται συχνά μαζί με άλλα ορυκτά, όπως ο χαλκός, ο ψευδάργυρος και το αλουμίνιο.

Το 2023, η παγκόσμια παραγωγή ορυχείων αργύρου μειώθηκε κατά 1% στα 830,5 Moz μετά από μια απεργία των εργαζομένων που οδήγησε σε τετράμηνη αναστολή λειτουργίας στο ορυχείο Peñasquito του Newmont στο Μεξικό, την κορυφαία χώρα εξόρυξης αργύρου, σύμφωνα με το Silver Institute.

Το ινστιτούτο προέβλεψε ότι η συνολική προσφορά αργύρου είναι πιθανό να συνεχίσει να μειώνεται το 2024 κατά ένα μέτριο ένα τοις εκατό. Ως αποτέλεσμα, η αγορά πολύτιμων μετάλλων θα δει προβλεπόμενο έλλειμμα 215,3 Moz, το δεύτερο μεγαλύτερο έλλειμμα σε περισσότερα από 20 χρόνια. Μάλιστα,  η αγορά ήταν ανεπαρκής από το 2021.

ο βιομηχανικός όμιλος προειδοποίησε ότι η παραγωγή αργύρου αντιμετωπίζει κινδύνους από την αναστολή των ορυχείων λόγω των χαμηλών τιμών.

Μοιράζοντας παρόμοια πρόβλεψη, η ANZ Research αναμένει ότι το έλλειμμα της αγοράς θα διευρυνθεί στα 138Moz το 2024, καθώς η αύξηση της προσφοράς είναι ανεπαρκής για να καλύψει την ετήσια ζήτηση.

Η θυγατρική εταιρεία αγορών και οικονομικής έρευνας του αυστραλιανού δανειστή ANZ εκτιμά ότι η παραγωγή ορυχείων αργύρου θα αυξηθεί κατά 3% σε ετήσια βάση για να φτάσει τα 867Moz το 2024, ενώ η ζήτηση αναμένεται να είναι περίπου 4-5%.

«Αυτό το έλλειμμα της αγοράς είναι πιθανό να οδηγήσει σε περαιτέρω αποσύρσεις από τα αποθέματα, υποστηρίζοντας τις τιμές», ανέφεραν σε σημείωμα στις 16 Απριλίου ο Ανώτερος Στρατηγός Εμπορευμάτων της ANZ Research Daniel Hynes και ο Commodity Strategist Soni Kumari .

Σύμφωνα με το λονδίνο, ο όγκος αργύρου που διατηρείται στο θησαυροφυλάκιο LBMA συνέχισε να μειώνεται. Τα αποθέματα αργύρου έχουν πέσει κάτω από το ένα εκατομμύριο ουγγιά troy από τον Ιούνιο του 2022. Από τον Μάιο του 2023, τα θησαυροφυλάκια LBMA αποθηκεύουν 832,15 Moz αργύρου, σημειώνοντας πτώση 1,9% από ένα χρόνο πριν, στα 848,63 Moz.

 

Ανανέωση ETFs Silver Investment

Οι Hynes και Kumari της ANZ Research ανέμεναν ότι η προοπτική η Fed να ξεκινήσει τον κύκλο χαλάρωσής της το δεύτερο εξάμηνο του 2024 και μια δραματική άνοδος των τιμών του χρυσού πιθανότατα θα ενισχύσουν την επενδυτική ζήτηση , αργύρου (ETFs) αφού οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις συμμετοχές ETF που υποστηρίζονται από ασήμι στο 2022 και 2023 λόγω επιθετικής νομισματικής σύσφιξης.

Σύμφωνα με την ANZ Research, η αποεπένδυση των ETF που υποστηρίζονται από ασήμι έφτασε τις 137 εκατομμύρια ουγγιές το 2022 και τις 45 εκατομμύρια ουγγιές το 2023. Από την ημερομηνία αυτής της δημοσίευσης, οι επενδυτές τακτικής έχουν προσθέσει 160 εκατομμύρια ουγγιές φρέσκων long.

Οι Hynes και Kumari είπαν:

«Πιστεύουμε ότι η ισχυρή βιομηχανική ζήτηση και το έλλειμμα στην αγορά, μαζί με την αύξηση των τιμών του χρυσού, θα ανοίξουν το δρόμο για περαιτέρω επιτάχυνση των αγορών του ETF κατά τη διάρκεια αυτού του έτους και μετά».

Ο Baily της HANeft συμφώνησε επίσης, λέγοντας:

«Η ζήτηση για ETF ασημιού με φυσική υποστήριξη μπορεί να είναι εποικοδομητική για τις τιμές του ασημιού. Η ζήτηση για ασήμι ETF αυξάνει τη ζήτηση για ασήμι. Αλλά πρέπει επίσης να έχουμε κατά νου ότι το ασήμι είναι επίσης ένα βιομηχανικό μέταλλο».

Πρόβλεψη τιμής αργύρου 2024: Είναι το ασήμι μια καλή επένδυση;

Για το 2024, οι περισσότερες προβλέψεις για την τιμή του αργύρου εξακολουθούν να είναι ανοδικές, αν και η τιμή είναι απίθανο να ξεπεράσει το υψηλό όλων των εποχών.

Ο Wahyu Laksono, ο ιδρυτής της κοινότητας εμπόρων Traderindo με έδρα την Τζακάρτα , αύξησε την πρόβλεψή του για την τιμή του αργύρου στα $30-$40/oz για το 2024 έως το 2025, από την προηγούμενη πρόβλεψή του για $17 έως $30 τον Φεβρουάριο.

Είπε στο Techopedia στις 14 Ιουνίου:

«Ενώ, γενικά, η Fed εξακολουθεί να είναι απρόθυμη να μειώσει το επιτόκιο, είναι απλώς θέμα χρόνου. Επομένως, το δολάριο ΗΠΑ έχει τη δυνατότητα να το κάνει τελικά».

Η πρόβλεψη για την τιμή του αργύρου της ANZ Research είδε το εμπόριο μετάλλων στα 31 δολάρια/ουγγιά μέχρι το τέλος του 2024, ανεβάζοντας τη μέση τιμή του στα 27,2 δολάρια/ουγγιά για το έτος λόγω της αναμενόμενης διεύρυνσης του ελλείμματος προσφοράς, της ισχυρότερης ροής επενδύσεων και της βιομηχανικής ζήτησης.

Ωστόσο, η τράπεζα ανέμενε ότι το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να δει μια διόρθωση στα 25,50 δολάρια/ουγγιά στο εγγύς μέλλον, καθώς τα ανθεκτικά οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ και ο κίνδυνος αργής προόδου του αποπληθωρισμού αύξησαν το δολάριο ΗΠΑ και την απόδοση του αμερικανικού δημοσίου.

Ο Ανώτερος Στρατηγός Εμπορευμάτων της ANZ Research Daniel Hynes και ο Commodity Strategist Soni Kumari έγραψαν σε ένα σημείωμα στις 16 Απριλίου:

«Θεωρητικά, ένα ισχυρότερο δολάριο ΗΠΑ και η υψηλότερη απόδοση των ΗΠΑ είναι αντίθετοι για τις τιμές του χρυσού και του ασημιού, καθώς αμφότερα μειώνουν την όρεξη των επενδυτών για χρυσούς που δεν αποφέρουν. Η τρέχουσα διχοτόμηση στις αγορές είναι ότι οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων μειώνονται, παρόλο που οι τιμές του χρυσού και του ασημιού συνεχίζουν να κλιμακώνονται σε ύψη ρεκόρ».

Ο πάροχος οικονομικών δεδομένων  το ασήμι θα διαπραγματευτεί στα 31,074 $/ουγγιά μέχρι το τέλος του δεύτερου τριμήνου, αυξάνοντας στα 31,752 $ το τρίτο τρίμηνο και στα 32,442 $ το τέταρτο τρίμηνο του 2024, στις 17 Ιουνίου.

Στις προβλέψεις της για την τιμή του αργύρου τον , η Παγκόσμια Τράπεζα είδε το ασήμι να φτάνει τα 25 δολάρια/ουγγιά το 2024, από 23,4 δολάρια/ουγγιά το 2023, λόγω τόσο της βιομηχανικής όσο και της επενδυτικής ζήτησης.

Η Παγκόσμια Τράπεζα είπε:

«Η βιομηχανική ζήτηση, η οποία αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ της παγκόσμιας κατανάλωσης αργύρου, συνεχίζει να υποστηρίζεται από την επέκταση της υποδομής ηλεκτροκίνησης οχημάτων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και πιθανότατα θα ενισχυθεί περαιτέρω από την ανάκαμψη της ζήτησης κοσμημάτων και ασημικών. Το ενδιαφέρον των επενδυτών για το ασήμι αναμένεται να ενισχυθεί από τις μειώσεις των επιτοκίων της προηγμένης οικονομίας αργότερα φέτος».

το ασήμι θα διαπραγματευόταν περίπου $28/oz το 2024. Μόλις το ασήμι σπάσει το επίπεδο των 28 $, το μέταλλο θα μπορούσε να δοκιμάσει το επίπεδο των $32 έως $36, το οποίο ο ιστότοπος πρόβλεψης τιμών αναμενόταν να συμβεί το 1ο εξάμηνο του 2024. Για συνολικά το 2024, προέβλεψε το ασήμι σε κατά μέσο όρο 34,7 $/oz.

το ασήμι θα διαπραγματευόταν περίπου 30 δολάρια/ουγγιά το τέταρτο τρίμηνο του 2024, μετά την ανοδική τάση του χρυσού που υποστηρίζεται από τον κύκλο κοπής της Fed και την πτώση των πραγματικών αποδόσεων των ΗΠΑ.

Στην τελευταία πρόβλεψή της για την τιμή του ασημιού για το 2024 στις 13 Ιουνίου,  η τιμή του λευκού μετάλλου θα διαπραγματευόταν στα 27,50 δολάρια, από 23,50 δολάρια που εκτιμήθηκε τον Φεβρουάριο.

Περίληψη: Προβλέψεις τιμών αργύρου για το 2024

Πηγή Πρόσφατες προβλέψεις για το 2024

(Ιούνιος)

Προηγούμενη πρόβλεψη 2024 (Φεβρουάριος)
Έρευνα ANZ 27,2 $ 24,7 $
Οικονομία Εμπορίου Q2: 31,74 $

Τρίτο τρίμηνο: 31.752 $

Q4: 32.442 $

22,97 $
Investing Haven 28-36 $ 34,7 $
JP Morgan $30
Παγκόσμια Τράπεζα $25 α/α
ING 27,50 $ 23,50 $
Wahyu Laksono $30-$40 $17-$30

Πρόβλεψη τιμής αργύρου 2025

Οι προβλέψεις για την τιμή του αργύρου για το 2025 υποδηλώνουν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα συνεχίσει την ανοδική του τροχιά, με τις πηγές να αναθεωρούν τις προβλέψεις τους προς τα πάνω από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Η Daria Efanova, Επικεφαλής Έρευνας της Sucden Financial με έδρα το Λονδίνο , δήλωσε χωρίς να δώσει πρόβλεψη τιμής:

«Για το 2025, βλέπουμε επίσης λίγο περιθώριο στα αρνητικά. Η συνεχιζόμενη μείωση των επιτοκίων είναι πιθανό να στηρίξει την ανοδική δυναμική για το ασήμι. Οποιαδήποτε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης αναμένεται επίσης να αυξήσει την απόδοση των τιμών, με τις ιδιότητες του μετάλλου ως ασφαλούς καταφυγίου να μπαίνουν στο παιχνίδι».

Πρόσθεσε ότι ενώ η παγκόσμια βιομηχανική επέκταση, ιδιαίτερα στην Κίνα, και η αυξανόμενη ζήτηση για κοσμήματα από βασικές καταναλωτικές περιοχές θα μπορούσαν να ενισχύσουν περαιτέρω την ανοδική πορεία του ασημιού, οι μακροοικονομικοί παράγοντες θα παραμείνουν κρίσιμοι για τον καθορισμό της κίνησης του μετάλλου.

Στις 13 Ιουνίου, η ANZ Research αναθεώρησε προς τα πάνω την πρόβλεψή της για την τιμή του αργύρου για το 2025 σε 33,2 $/oz από την εκτίμηση του Φεβρουαρίου για 25,3 $ για το έτος.

Η ING αύξησε επίσης την πρόβλεψη της τιμής του αργύρου για το 2025 στα 28,5 $/oz από την προηγούμενη πρόβλεψή της για 23,50 $/ουγγιά για το έτος.

Η Παγκόσμια Τράπεζα εκτίμησε ότι το ασήμι θα αυξηθεί στα 26 $/oz το 2025 από 25 $ το 2024.

Ο Wahyu Laksono, ο ιδρυτής της κοινότητας εμπόρων Traderindo με έδρα την Τζακάρτα , αύξησε την πρόβλεψή του για την τιμή του αργύρου για το 2025 σε εύρος 30-40$/ουγγιά από την προηγούμενη πρόβλεψή του για 20-35$/ουγγιά τον Φεβρουάριο.

«Η απόδοση της Silver συνδέεται στενά με την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας λόγω των ευρειών βιομηχανικών εφαρμογών της. Είναι λιγότερο επιρρεπής σε γεωπολιτικές και ασφαλείς επιπτώσεις σε σύγκριση με τον χρυσό, γεγονός που εξηγεί εν μέρει γιατί η απόδοση του χρυσού έχει μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Το ασήμι έχει τη δυνατότητα να ξεπεράσει τον χρυσό».

Περίληψη: Προβλέψεις τιμών αργύρου για το 2025

Αναλυτής/Πηγή Πρόβλεψη 2025 ($/oz)

Ιούνιος

Προηγούμενη πρόβλεψη για το 2025 

Φεβρουάριος

Έρευνα ANZ 33,2 $ 25,30 $
ING 28,5 $ 23,50 $
Wahyu Laksono $30-$40 $20-$35
Η Παγκόσμια Τράπεζα $26 α/α

Μακροπρόθεσμη Πρόβλεψη Τιμής αργύρου 2030

Οι περισσότεροι αναλυτές δεν παρείχαν πρόβλεψη για την τιμή του αργύρου για το 2030 λόγω διαφόρων παραγόντων που ενδέχεται να επηρεάσουν την τιμή του, καθιστώντας τις μακροπρόθεσμες προβλέψεις ανακριβείς.

Ο ολλανδικός δανειστής ING περίμενε ότι η τιμή του αργύρου θα μειωνόταν στα 27 δολάρια/ουγγιά το 2026, αλλά δεν πρόσφερε την πρόβλεψη της τιμής του αργύρου πέρα ​​από αυτό το έτος.

Εν τω μεταξύ, ο Laksono προέβλεψε ότι το ασήμι θα μπορούσε να διαπραγματευτεί μεταξύ $40 και $50 μακροπρόθεσμα. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να παρουσιάσει αρνητικό κίνδυνο για το ασήμι.

Είπε στην Techopedia:

«Εάν συμβεί μια οικονομική κρίση, το ασήμι θα μπορούσε να πέσει ξανά επειδή η βιομηχανική ζήτηση θα εξασθενήσει».

μια πιο μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την τιμή του αργύρου.

Ο ιστότοπος πρόβλεψης τιμών προέβλεπε ότι η τιμή του αργύρου θα φθάσει τα 39,55 $/ουγγιά το 2026, στα 89,3 $/ουγγιά το 2030 στις 15 Ιουνίου, ξεπερνώντας το υψηλό ρεκόρ του ασημιού των σχεδόν 50 $ τον Απρίλιο του 2011. Ο ιστότοπος δεν παρείχε λόγο για το άλμα η τιμή του ασημιού.

Η κατώτατη γραμμή: Είναι το ασήμι μια καλή επένδυση;

Οι αναλυτές που αναφέρονται σε αυτό το άρθρο προέβλεψαν ότι η τιμή του ασημιού θα μπορούσε να παραμείνει υψηλά – δυνητικά υπερτερώντας του χρυσού – μακροπρόθεσμα, υποστηριζόμενη από τη βιομηχανική ζήτηση, ιδιαίτερα από την αυτοκινητοβιομηχανία και τον ενεργειακό αγώνα μετάβασης, που ενισχύει τη ζήτηση για ηλιακούς συλλέκτες και ηλεκτρικά οχήματα.

Ο κύκλος μείωσης των επιτοκίων της Fed θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στο ασήμι.

Σύμφωνα με τον Wahyu Laksono, αναλυτή εμπορευμάτων με έδρα την Τζακάρτα, η τιμή του αργύρου μπορεί να κυμαίνεται από 40 έως 50 δολάρια/ουγγιά μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Εν τω μεταξύ, η Coinpriceforecast προέβλεψε ότι η τιμή του αργύρου θα μπορούσε να εκτιναχθεί κοντά στα 90 $/oz το 2030.

Πρέπει να επενδύσω στο Silver;

Το ασήμι μπορεί να είναι μια εναλλακτική επένδυση για να βοηθήσει στη διαφοροποίηση του χαρτοφυλακίου σας μακριά από παραδοσιακά επενδυτικά περιουσιακά στοιχεία όπως μετοχές και ομόλογα . Ωστόσο, το αν θα πρέπει να επενδύσετε σε ασήμι καθορίζεται από τους επενδυτικούς σας στόχους και το επίπεδο κινδύνου που είστε διατεθειμένοι να αναλάβετε.

Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post