Ο χρυσός στα 2.600 δολάρια

 οι τιμές του χρυσού θα εκτοξευθούν στα 2.600 $ έως το 4ο τρίμηνο του 2024

Η Morgan Stanley προβλέπει ότι ο χρυσός θα φτάσει τα 2.600 δολάρια έως το 4ο τρίμηνο του 2024, λόγω των αγορών από τις κεντρικές τράπεζες, της λιανικής ζήτησης και της παγκόσμιας αναταραχής.

Οι τιμές του χρυσού βρίσκονται στο χείλος του νέου υψηλού ρεκόρ, με τη Morgan Stanley να προβλέπει άνοδο πάνω από 2.600 δολάρια ανά ουγγιά έως το τέταρτο τρίμηνο του 2024. Αυτή η ανοδική προοπτική έρχεται καθώς ο χρυσός έχει ήδη αυξηθεί 50% από τα χαμηλά του 2022 και 25% από τα μέσα του Φεβρουάριο, τοποθετώντας το πολύτιμο μέταλλο για ένα δυνατό φινίρισμα της χρονιάς.

Βασικοί οδηγοί της ανοδικής πρόβλεψης

Οι στρατηγοί της Morgan Stanley, αποδίδουν την αναμενόμενη άνοδο σε αρκετούς κρίσιμους παράγοντες:

  1. Αγορές Κεντρικής Τράπεζας : Οι κεντρικές τράπεζες, ιδιαίτερα από αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία, έχουν αυξήσει σημαντικά τα αποθέματά τους σε χρυσό. Αυτές οι αγορές έχουν διπλασιαστεί το 2022/23 σε σύγκριση με προηγούμενες τάσεις, ωθώντας τις τιμές υψηλότερα.
  2. Λιανική και θεσμική ζήτηση : Σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση στις λιανικές επενδύσεις σε ράβδους και νομίσματα χρυσού, ιδιαίτερα στην Κίνα. Αυτή η άνοδος συμπληρώνεται από σταθερές εισροές σε αμοιβαία κεφάλαια διαπραγματεύσιμων σε χρηματιστήριο χρυσού (ETF), ειδικά από την Ευρώπη, μετά τη μείωση των επιτοκίων του Ιουνίου. Τα ETF των ΗΠΑ αναμένεται επίσης να δουν παρόμοιες εισροές καθώς τίθενται σε ισχύ οι μειώσεις επιτοκίων, υποστηρίζοντας περαιτέρω τις τιμές του χρυσού.
  3. Παγκόσμια αναταραχή και έκκληση ασφαλούς καταφυγίου : Οι συνεχιζόμενες παγκόσμιες συγκρούσεις, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας και των εντάσεων Ισραήλ-Παλαιστίνης, ενίσχυσαν την απήχηση του χρυσού ως ασφαλούς καταφυγίου. Αυτό το περιβάλλον βοήθησε τον χρυσό να αυξηθεί σχεδόν κατά 18% τους τελευταίους επτά μήνες.
  4. Οικονομικές προοπτικές : Ενώ υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες για μια πιθανή ύφεση των ΗΠΑ, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley πιστεύουν ότι μια ήπια προσγείωση είναι πιο πιθανή. Αναμένουν ότι, σε περίπτωση αποδυνάμωσης των οικονομικών δεδομένων, η Federal Reserve θα αντιδράσει αποφασιστικά, προκαλώντας πιθανώς περαιτέρω εισροές επενδύσεων σε χρυσό.

Δυναμική Αγοράς και Προβλέψεις Τιμών

Οι τιμές του χρυσού ανεβαίνουν σταθερά, πιέζοντας πρόσφατα πάνω από τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά. Η Morgan Stanley αναμένει ότι αυτή η ανοδική δυναμική θα συνεχιστεί, καθοδηγούμενη από φυσικούς και χρηματοοικονομικούς παράγοντες της αγοράς.

“Οι καθαρές αγορές της COMEX βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, αλλά εξακολουθούν να είναι 100.000 παρτίδες από τα υψηλά όλων των εποχών”, σημείωσε η ομάδα του Gower, υποδεικνύοντας περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης. Οι αναλυτές στρατηγικής υποστηρίζουν ότι ενώ το πρόσφατο ράλι οφείλεται στη φυσική ζήτηση, οι χρηματοοικονομικές ροές Προβλέπουν ότι οι τιμές του χρυσού θα μπορούσαν να φτάσουν τα 2.650 δολάρια ανά ουγγιά έως το 4ο τρίμηνο του 2024.

Περιφερειακές γνώσεις και πρότυπα κατανάλωσης

Παρά τις γενικές θετικές προοπτικές, υπάρχουν περιφερειακές διακυμάνσεις στη ζήτηση χρυσού. Η κεντρική τράπεζα της Κίνας διέκοψε τις αγορές χρυσού τον Μάιο μετά από 18 διαδοχικούς μήνες και η ζήτηση για κοσμήματα στην Ινδία έχει αμβλυνθεί. Ωστόσο, η ισχυρή κατανάλωση ράβδων και νομισμάτων στην Κίνα συνεχίζει να υποστηρίζει τη συνολική ζήτηση.

Τον Ιούνιο, οι αναλήψεις χρυσού από το Χρυσό Χρυσό της Σαγκάης μειώθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση, αντανακλώντας την αδύναμη ζήτηση για κοσμήματα. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την ισχυρή ζήτηση για ράβδους και νομίσματα, υποδηλώνοντας μια στροφή στη συμπεριφορά των καταναλωτών προς τον χρυσό επενδυτικής ποιότητας.

συμπέρασμα

Η πρόβλεψη της Morgan Stanley υπογραμμίζει τη σύνθετη δυναμική που επικρατεί στην αγορά χρυσού. Οι αγορές κεντρικών τραπεζών, οι λιανικές και θεσμικές επενδύσεις και οι παγκόσμιοι οικονομικοί παράγοντες συμβάλλουν σε μια ανοδική προοπτική για τον χρυσό. Καθώς η παγκόσμια αναταραχή συνεχίζεται και οι οικονομικές αβεβαιότητες επιμένουν, ο ρόλος του χρυσού ως ασφαλούς περιουσιακού στοιχείου είναι πιθανό να οδηγήσει την τιμή του πάνω από τα 2.600 δολάρια ανά ουγγιά μέχρι το τέλος του 2024

AGORA-XRYSOU.COM

  • Ελ. Βενιζέλου 53, Πειραιάς
    Τηλ.: 211.1825001 & 697.2027740
    Βρείτε μας στο χάρτη
  • Κολοκοτρώνη 9 (2ος όροφος), Σύνταγμα
    Τηλ.: 211.1835856 – 697. 2027740

Share this post